Filmtips voor je Portfolio

Filmtips voor je portfolio

Filmpjes die je wilt gebruiken in je portfolio kunnen niet te groot zijn en mag je ook niet zomaar op YouTube publiceren. Op deze pagina staat hoe je dit het beste aan kunt pakken.

Filmen

Waarmee film je?

Film vooral met je smartphone. Je hoeft geen dure camera te kopen of te lenen om films te maken met een goeie kwaliteit. De filmkwaliteit van je smartphone is vaak ruim voldoende om te filmen.

Film horizontaal met je smartphone.

Dit is de meest gemaakte fout en de belangrijkste tip. Onze monitoren of televisies zijn ook allemaal horizontaal.

Film steady

Je video ziet er al snel amateuristisch uit als het schokkerig is. Een stabiel beeld oogt rustiger en professioneler. Zorg dat je ergens tegen kunt leunen terwijl je filmt of gebruik een statiefje of selfiestick. Zoom niet te veel in en uit. Dat kan echt heel onrustig zijn.

Start wat eerder met opnemen

Start een paar seconde eerder met opnemen en laat de opname ook een paar seconden langer doorlopen. Zo heb je meer ruimte om later je video te monteren.

Let op het omgevingsgeluid

Geluid is één van de meest belangrijke elementen van een video. Let goed op het omgevingsgeluid of gebruik een voice over.

Hoeveel ruimte heb ik nodig op mijn smartphone?

Gemiddeld kun je dit aanhouden: 
één minuut Full-HD video = 130 MB. 
één minuut 4K of UltraHD = 350 MB

Je kunt bij de meeste smartphones het opnameformaat van de video aanpassen. Kijk hiervoor bij de instellingen van je camera.

Monteren